Huiszwam

Algemeen

Vooral naaldhout, maar ook loofhout kan worden aangetast door de huiszwam. Wanneer in het object hout is verwerkt waarbij het houtvochtgehalte minsten 20% is en er een juiste combinatie is van vocht, zuurstof en temperatuur, kunnen sporen van de huiszwam tot ontwikkeling komen. Tevens komet de huiszwam voor op en in muurwerk.

Wanneer uw object door huiszwam is aangetast, is snel ingrijpen noodzakelijk. Afhankelijk van het klimaat in een ruimte kan huiszwam tot wel 10 cm per week groeien. De huiszwam groeit gemakkelijk over grote afstand en kan zelfs door bouwmuren heen groeien naar naastgelegen ruimten en zich daar verder uitbreiden. Anderzijds kan de huiszwam ook vanuit de kruipruimte omhoog groeien achter voorzetwanden, stucwerk en/of langs kozijnen.

Met andere woorden; aantasting door de huiszwam kan overal in een object voorkomen, van kruipruimte tot kapconstructie.

Kenmerken van de aantasting

Sporen van de huiszwam zijn nauwelijks zichtbaar. Alleen als ze in grote aantallen voorkomen, lijkt het op een roestbruin poeder. Verspreiding vindt plaats via de lucht, door insecten, via transport van goederen, et cetera. Na ontwikkeling van de sporen ontstaat Mycelium;
- wit tot grijs,
- vaak met gele vlekken en goudkleurige waterdruppels,
- strengen grijs, tot 1 cm dik, in droge toestand bros,
- vruchtlichamen vrij plat, 1-3 cm dik, gerimpeld, bruin met witte rand.

De huiszwam produceert enzymen die de cellulose van het hout afbreken (bruinrot). Er ontstaan krimpscheuren, die zowel evenwijdig lopen aan als loodrecht staan op de vezelrichting. Het aangetaste hout verkleurt bruinachtig en verliest zijn sterkte, waardoor het houtwerk constructief verzwakt.

0411 - 63 26 47 info@mvlgroep.nl MVL groepBoxtelEchtMechelen
certificering
certificering
certificering
certificering