Houtherstel

Cultureel Erfgoed komen we bijna overal wel tegen, in veel monumentale gebouwen is gebruik gemaakt van hout als onderdeel van de gehele constructie. Hout is een prachtig natuurlijk product, waarmee sterke en fraaie constructies zijn gemaakt. Helaas worden deze houtconstructies soms aangetast door houtaantastende insecten en/of houtaantastende zwammen en schimmels. Deze kunnen afhankelijk van de aantasting het houtwerk dusdanig aantasten dat het houtwerk hierdoor ernstig verzwakt raakt en vervanging noodzakelijk is.

MvL groep werkt al jaren met epoxytechniek, waarbij wij een mogelijkheid bieden om zoveel mogelijk (monumentaal) houtwerk te kunnen handhaven. Denk hierbij aan het behouden van de uitstraling van het houtwerk, inscripties, snijwerk, schilderwerk, et cetera. Vaak is deze methode met epoxytechniek goedkoper dan vervangen en daarnaast is deze methode ook constructief verantwoord.

Uitvoering houtrestauratie

Verzwakt houtwerk wordt verwijderd tot aan het gezonde houtwerk. Vervolgens worden er gaten geboord en/of sleuven gefreesd voor de bewapening (glasvezel). Conform de vormen in de bestaande balk wordt een goed omsluitende bekisting om de balk gemaakt. Deze bekisting wordt gevuld met de epoxymortel MvL-giethars 100. Deze epoxymortel gaat een sterke verbinding aan met het gezonde houtwerk en de aangebrachte bewapening zorgt voor een extra sterke verbinding tussen het bestaande en nieuwe gedeelte. Na uitharding van de epoxy wordt de bekisting verwijderd en het onderdeel afgewerkt.

Toepassingsmogelijkheden

  • houtrestauratie zonder zichtbekisting
  • houtrestauratie met zichtbekisting
  • herstellen van houtverbindingen door deze te fixeren
  • constructief herstellen of zelfs verzwaren van de draagkracht van gekraakte balken
  • constructieve koppeling van een nieuw in te brengen balkdeel met een bestaande balk
  • modelleren van plaatselijk aangetaste onderdelen
  • repareren van kleine gebreken in hout met houtreparatiemassa
  • herstellen houten ornamenten

KOMO-keurmerk

Bij MvL groep geschiedt deze restauratie met epoxytechniek onder KOMO-keur en een garantieperiode van 10 jaar.

Per situatie zal door een technisch adviseur bekeken worden wat de juiste herstelmethode voor uw object is.

0411 - 63 26 47 info@mvlgroep.nl MVL groepBoxtelEchtMechelen
certificering
certificering
certificering
certificering