Spinthoutkever bestrijden

Spinthoutkevers (Lyctus), ook de parketkever genoemd is een geslacht van kevers uit de familie van de boorkevers (Bostrichidae).  tasten uitsluitend het zetmeelrijke spinthout aan van loofhoutsoorten met wijde vaten. Voorbeelden hiervan zijn: essen, eiken, noten, iepen, kastanje, hickory en abachi. Aantasting kan niet alleen in gezaagd hout voorkomen, maar ook in houtproducten, zoals meubels, beeldsnijwerk, lijstwerk, sportartikelen en parketvloeren (vandaar ook wel de naam parketkever). Ook triplex, vervaardigd van loofhoutsoorten met wijde houtvaten, kan worden aangetast. Naaldhoutsoorten zijn immuun voor de kever.

De vrouwtjes leggen circa 70 eitjes. De eieren liggen afzonderlijk of in groepjes. Ze worden gelegd in de vaten van het hout. De eitjes zijn cilindrisch van vorm en hebben afgeronde einden; ze zijn ongeveer 1 mm lang en 0,1 mm breed. De kleur is wit en iets doorschijnend. Aan één einde van de eitjes bevindt zich een langwerpig aanhangsel. De larven hebben een vaalwitte kleur en kunnen circa 6 mm lang worden. Zij hebben drie paar kleine pootjes; de vorm van de larven is gekromd. Aan beide kanten van het achterlijf komt een bruinachtig vlekje voor dat als herkenningsteken kan dienen.

De kevertjes zijn 2 tot 7 mm lang, slank en enigszins afgeplat. De kleur varieert van bruin, roodachtig bruin tot zwartbruin. De dekschilden zijn een beetje geribbeld en fijnbehaard.
De aantasting kenmerkt zich door ronde uitvliegopeningen met een diameter van 1 tot 2 mm en boorgangen, gevuld met fijn boormeel. Het beginstadium van aantasting is zonder de aanwezigheid van uitvliegopeningen en vers boormeel moeilijk of niet vast te stellen.
Meestal duurt de cyclus een jaar. Bij hoge temperaturen kan de cyclus korter zijn. In de zomermaanden, soms wanneer er hogere temperaturen zijn in het voorjaar verpoppen de larven zich eerder. Het popstadium neemt ongeveer drie weken in beslag waarna de kevertjes zich een weg naar de oppervlakte van het hout boren. De dwang om naar buiten te komen is zo groot dat ze zich niet laten weerhouden door verflagen, mastiek of lood.

0411 - 63 26 47 info@mvlgroep.nl MVL groepBoxtelEchtMechelen
certificering
certificering
certificering
certificering