Houtworm bestrijden

De gewone houtwormkever (Anobium punctatum) is een kever uit de familie klopkevers (Anabiidae), deze wordt ook de kleine houtwormkever, kleine houtworm, meubelkever of gewone houtworm genoemd. Dit insect komt in heel Europa voor en tast zowel naald- als loofhout aan dat meestal al geruime tijd in droge toestand is verwerkt. De aantasting blijft in de regel beperkt tot het spinthout, maar kan zich soms uitbreiden naar het kernhout. Houtsoorten met een hoge natuurlijke duurzaamheid worden niet aangetast.

De kevertjes zijn donkerbruin tot zwart; de kop ligt verborgen achter een gewelfd halsschild. Op de zeer fijn behaarde dekschilden zijn in de lengterichting kleine puntjes zichtbaar. De lengte van de kevertjes bedraagt 2,5 tot 5 mm. De vrouwtjes leggen 20 tot 40 eitjes, deze eitjes hebben een citroenachtige vorm en zijn doorschijnend wit. Ze zijn circa 0,3 mm lang en 0,2 mm breed. De larven zijn enigszins gekromd, bezitten drie paar pootjes en zijn geelachtig van kleur. Volwassen larven kunnen tot 7 mm lang worden; de eilarven zijn ongeveer 0,6 mm lang.

De houtaantasting door de gewone houtwormkever is te herkennen aan de ronde uitvliegopeningen met een diameter van 1 à 2 mm. De uitvliegperiode is medio april / augustus. Door de vraatgangen bloot te leggen, kan men constateren dat deze in alle richtingen door het hout lopen en dat ze gevuld zijn met sigaarvormig boormeel, waarin excrementenkorrels voorkomen. Onder aangetast hout ziet men vaak hoopjes boormeel liggen.

Behandelmethoden Houtwormkever

  • Oppervlaktebehandeling
  • Heteluchtmethode
  • Zuurstofarme luchtmethode
0411 - 63 26 47 info@mvlgroep.nl MVL groepBoxtelEchtMechelen
certificering
certificering
certificering
certificering