Hydrofobering

Waterafstotend maken van gevels

Zuidelijk of westelijk georiënteerde gevels staan theoretisch bloot aan gemiddeld 40-50 liter regenwater per m² per jaar. Slagregens veroorzaken een sterke benatting van de gevels. Met een gemiddelde zuurgraad van pH 4,5, erodeert en verzwakt het regenwater op den duur de baksteen en het voegwerk. Regenwater bevat ook zouten, welke op en in de muur terecht komen. Wanneer zouten kristalliseren aan het oppervlak geeft dit ontsierende witte vlekken. Wanneer de kristallen direct onder het oppervlak ontstaan "drukken" deze stukjes van het gevelmateriaal. Vocht, afkomstig van regen, kan worden vermeden of sterk gereduceerd door de gevelwaterafstotend te maken, ook wel hydrofoberen genoemd.

Hoe werkt hydrofobering

Door het gevelwerk te impregneren met een oligomere siloxaanoplossing wordt de muur waterafstotend ofwel "hydrofoob". Het geïmpregneerde muurwerk blijft nog wel in staat damp door te laten, waardoor de muur kan "ademen".

Bescherming en onderhoud van uw gevel

Door de gevel te hydrofoberen blijft waterindringing van buitenaf achterwege. Hierdoor zullen beduidend minder zouten worden opgelost en afgezet. Na het impregneren van de gevel neemt deze veel minder water op en maakt deze beter bestand tegen zure regen. Door de drogere gevel is de voedingsbodem voor algen en mossen verdwenen. De levensduur van de gevel wordt door hydrofobering aanmerkelijk verlengd.

Hydrofoberen is vakwerk

De kwaliteit van de hydrofobering wordt in hoge mate bepaald door de wijze van aanbrengen en de staat van de ondergrond. Voorafgaand aan het hydrofoberen onderzoekt een technische adviseur uitvoerig of de gevel geschikt is voor de behandeling.

0411 - 63 26 47 info@mvlgroep.nl MVL groepBoxtelEchtMechelen
certificering
certificering
certificering
certificering